Podstawowym pytaniem zadawanym przez początkujących ludzi, którzy chcą kompostować jest „czego używać, a czego nie używać do kompostowania?”. Otóż nie jest tak, że do kompostu wrzuca się wszystko. Można skoszoną trawę, odpadki kuchenne, opadłe liście… ale czego unikać? Przede wszystkim nie powinno się używać resztek zwierzęcych, czyli mięsa, kości oraz innych odpadów. Źle jest też wrzucać rozmaite chwasty, które zdążyły zawiązać nasiona, czy też całe gałęzie (ponieważ ich rozkład jest bardzo długi). Nie wolno także kompostować kolorowego papieru, czy zadrukowanego, ponieważ owe farby drukarskie mogą przeniknąć potem nawet do pożywienia (gdy kompostu użyjemy do podsypania warzyw). By uzyskać gotowy do rozsiewania kompost musimy mieć profesjonalne kompostowniki albo pryzmy kompostowe.

Najprościej mówiąc są to po prostu usypane z odpadów kopce, które wymagają mieszania, dla dojścia do każdej warstwy pryzmy powietrza i wody. Ziemia polska kompostownia to najlepsze rozwiązanie dla ludzi lubiących zdrowe odżywianie.